{ "title": "Pirinçli Sulu Köfte", "image": "https://www.kofteler.gen.tr/images/Pirincli-Sulu-Kofte-29883.jpg", "date": "19.01.2024 04:06:24", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Pirinçli sulu köfte, klasik köfte yemeklerinden bir tanesidir. Sulu köfte salçalı, yoğurtlu olarak yapılabilen bir yemektir. Bunun yanı sıra köfteye lezzet vermek ve daha kolay şekil vermek için pirinç veya bulgur gibi bazı gıda maddeleri kullanılır. Özellikle bebekler için yapılacak sulu köftede köftelik bulgur çok daha fazla tercih edilir. Ancak kıyma pirinçle bir araya geldiğinde salçalı yemekler daha parlak ve güzel görünür. Burada önemli olan husus sulu köftenin dağılmadan pişmesini sağlayabilmektir. Bunun için köftenin iyi yoğurulması gerekir. Özellikle yağlı kıyma kullanılmadığında köftenin dağılma ihtimali daha fazladır. Bu durumun önüne geçebilmek için köfte harcının içine bir tane bıldırcın yumurtası kırabilirsiniz. Aynı zamanda yemeğin kısık ateşte pişirilmesi ve karıştırmak gerektiğinde bu işlemin yavaş yavaş yerine getirilmesi gerekir. Eğer bu kurallara riayet ederseniz lezzetli bir pirinçli sulu köfte yapabilirsiniz.

Pirinçli sulu köfte için gerekli malzemeler
Pirinçli sulu köfte nasıl yapılır?

Köftelik kıymayı derin bir kâsenin içine boşaltın. Üzerine 2 çay kaşığı sıvı yağ, karabiber ve yıkanmış pirinci ekleyip bir süre yoğurun. Sulu köftenin harcını yoğurduktan sonra dinlenmesi için kapağı kapalı bir kaba alıp buzdolabında yaklaşık 30-45 dakika kadar bekletin. Daha sonra çay tepsisine unu eleyin. Köftelik harcı fındık büyüklüğünde yuvarlayarak tepsiye atın. Tüm malzemeyi yuvarladıktan sonra tepsiyi sağa sola sallayıp köftenin una bulanmasının sağlayın.

Daha sonra pirinçli sulu köfteyi pişirmeye başlayabilirsiniz. Kuru sopanı yemeklik olacak şekilde doğrayın. Derin bir tencerenin içine sıvı yağı boşaltın. Üzerine kuru soğanı ekleyip kısık ateşte ölünceye kadar pişirin. Bu aşamayı hızlandırmak için içine biraz tuz atabilirsiniz. Soğan sotelendikten sonra için salçaları ilave edip biraz daha kavurun. En son olarak baharat, tuz ve sıcak suyu ekleyip kaynatın. Kaynayan suyun içine yavaşça pirinçli köfteleri atıp kısık ateşte pişirmeye devam edin. Köftenin pişme süresi ete göre değişse de bu süre ortalama 20-25 dakika kadar olacaktır. Pirinç ve köfteler istenilen şekilde piştikten sonra pirinçli sulu köfteyi ocaktan indirin. İçine limon suyun ilave ederek yemeği birkaç saat dinlendirin. Daha sonra arzuya göre ılık veya sıcak olarak servis edin. Pirinçli sulu köftenin yanında ikram edilecek en güzel lezzet meyve suyu ya da yoğurttur.
" } ] }