Oktay Usta Sulu Köfte: Sulu köfte herkes tarafından bilinen yapılışında yöresel küçük değişiklikler olsa da genelde sevilen yemek çeşitlerimizdendir. Biraz zahmetli, uğraştırıcı olmasına rağmen lezzeti harika olan güzel yemeklerimizdendir.
Oktay Usta Sulu Köfte Malzemeleri
150 gram kıyma
1 çay kaşığı kırık pirinç
6 su bardağı su
1 adet kuru soğan
1 adet patates ve havuç
1 su bardağı bezelye
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı salça
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kara biber
Bir tutam maydanoz
Oktay Usta Sulu Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?
Öncelikle pirincimizi yumuşaması için kaynatılarak hazırlanan suda 30 dakika bekletiyoruz. Daha sonra sebzelerimizi yıkarız. Patatesi soyar küp şeklinde keser kenarda bekletiriz, sonra havuç soyulur ve küp şeklinde kesilerek bekletilir.
Soğanımızı soyar doğrar geniş bir kap içerisine doğranmış soğanı, kıymayı, ıslatılmış kırık pirinci, tuz, kara biber ve maydanoz konur. 15 dakikadan az olmayacak şekilde karışana kadar iyice yoğurulur.
Yoğurma işlemi bittikten sonra köftelerin yapılmasına geçilir. Köfteler küçük misket şeklinde top top olacak şeklinde yuvarlanır. Köfteleri yuvarla işlemini yaparken elimize yapışmaması için hafif şekilde ıslatırız. Köfteler bu şekilde daha rahat yuvarlanır. Köfteler birbirine yapışmaması için bir tepsi unlanır ve yuvarlanan köfteler tepsi içine konur. Unlu tepside köfteler yapışmadan dururlar ve köfteler pişirmek için alınırken rahat edilir.
Pişirme işlemini gerçekleştirmek için hazırlanan tencere içerisine yağ ve salça konarak kavrulur. Sonra 6 bardak soğuk su tencereye kaynamak üzere ilave edilir. Kaynama gerçekleştikten sora sırasıyla önce köfteleri, sonra doğranmış patatesleri ve havucu ilave ederiz. Daha sonra bezelyeler tencereye konur ve pişmesi beklenir. Sulu köftenin pişme süresi ortalama otuz dakikadır.
Sulu köfte patatesler yumuşadığında pişmiş sayılmaktadır. Oktay usta sulu köfte pişmesinin ardından bir süre dinlendikten sora tabaklara servis yapılır.