{ "title": "Muş Köftesi", "image": "https://www.kofteler.gen.tr/images/Mus-Koftesi-83899.jpg", "date": "19.01.2024 20:43:12", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Muş köftesi; Muş yöresine ait bir çeşit içli köftedir. Köftenin yapımında köftelik bulgur ve dana eti ana malzeme olarak kullanılır. Her yöreye ait içli köftenin kendisine ait hususiyetleri ve ayrı bir lezzeti vardır. İçli köfte Türk mutfağının vazgeçilmez bir yemeğidir. Yapması zor ama yemesi bir o kadar zevkli ve kolay olan bu yemeği yapmak belli bir tecrübe gerektirir. Mutfakta harikalar yaratmak için beceri çok önemli olabilir. Fakat asıl önemli olan şey aynı şeyi defalarca yapıp el alışkanlığı kazanmaktır. El alışkanlığı Muş köftesi için de çok önemlidir. Daha önce birkaç defa denediyseniz hiç zorluk çekmeden devamını getirebilirsiniz. Muş köftesi için en önemli olan şey köftenin dış malzemesinin dağılmaya mahal vermeyecek şekilde hazırlanmasını sağlamaktır. Bazen yapım bazen de pişirme aşamasında dış malzeme çatlayıp köfte dağılabilir. Bu durumun önüne geçmek için köfte yapımıyla ilgili püf noktaları iyi bilmek ve köftenin dış malzemesini çok iyi yoğurmak gerekir.

Muş köftesi için gerekli malzemeler
İç harcı için
Üzeri için
Muş köftesi nasıl yapılır?

İlk önce kuru soğanı yemeklik doğrayın. Bir tavada sıvı yağla birlikte soteleyin. Soğanlar pembeleşince üzerine kıyma ve baharatları ilave edip kavurun. Kıyma pişmeye başladığında en son olarak cevizi ekleyip iç malzemeyi ocaktan indirin. Artık köftenin dış kısmını hazırlamaya başlayabilirsiniz. Köfte malzemesini derin bir kabın içine boşaltın ve üzerine yavaş yavaş sıcak su ekleyerek iyice yoğurun. Bulguru ne kadar kuvvetli yoğurursanız köftenin dağılma ihtimali o kadar az olur. Köfte harcını iyice yoğurduktan sonra cevizden daha iri boyutta bezeler kopararak elinizde iyice yuvarlayın. Daha sonra elde ettiğiniz yuvarlak köftenin ortasına elinizle çukur açıp etrafını parmağınızla inceletmeye başlayın. Köftenin dışı ne kadar ince olursa içine o kadar çok harç girer ve o kadar da lezzeti artar. Elde edilen çanağın içini malzemeyle doldurup ağzını parmağınızla kapatın. Tekrar yuvarlak şekli vermek için elinizde yuvarlayın. Tüm malzeme bittiğinde tuzlu kaynar suyun içine limon tuzu atarak köfteleri haşlayın. Köfteyi sudan alıp kulağınıza dayayın. Eğer ses gelirse pişmiş demektir. Üzerine tereyağlı sosu döküp Muş köftesini servis edin.

Afiyet olsun.

" } ] }