{ "title": "Maraş Usulü İçli Köfte", "image": "https://www.kofteler.gen.tr/images/Maras-Usulu-Icli-Kofte-47494.jpg", "date": "21.01.2024 04:41:22", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Maraş Usulü İçli Köfte, Damaklarda eşsiz bir lezzet bırakan tek başına doyurucu bir yemek türüdür. Görünümüyle iştah açıcı özelliğe sahip bu köfte Kahraman Maraş iline has herkes tarafından bilinen bir besin maddesidir. Sevilerek tüketilen bu gıdanın içerdiği besin değeri sayesinde vücut direncinde artış sağlanır. Kokusuyla dahi iştahları kabartan Maraş usulü içli köfte namını dünyaya yaymıştır. Yapılışı bakımından emek gerektiren söz konusu bu içli köfteyi yapamayanlar için gerekli mutfak aleti icat edilmiştir. Enfes tadıyla her yaştan insanın tüketebileceği bir besin maddesi olan Maraş usulü içli köfte vitamin ve mineral bakımından son derece zengin olduğu için sağlık yönünden faydalıdır. Kızartma veya sadece haşlama ile yenilebilen içli köftenin dağılmasını önlemek adına pişirme aşamasında dikkatli davranmak gerekmektedir.

Maraş Usulü İçli Köfte İçin Gerekli Malzemeleri
Maraş Usulü İçli Köfte İç Harcı Nasıl Yapılır?

Uygun bir tava içerisine tereyağı ve sıvı yağ alınır. Ardından ince kıyılmış soğanlar eklenerek kavurma işlemine tabi tutulur. Soğan pembeleşme aşamasına gelmeden ince ince doğranan maydanoz ve yağsız kıyma ilave edilerek etin pişirilmesi sağlanır. Pişen iç harca son aşamada tuz, ceviz içi, kırmızı toz biber, karabiber eklenerek karıştırılarak soğumaya bırakılır.

Derin bir kap içerisine ince köftelik bulgur, irmik ve tuz alınarak üzerine bir çay bardağı kaynamış su ilave edilerek kapak kapatılıp yaklaşık on beş dakika bekletilir. Ardından yumuşak yapıya gelen bulgurun içerisine un ve yumurta eklenip az miktarda su eşliğinde yoğurulur. Belli bir hamur kıvamına gelen dış köfte hazır hale getirilmiş olur.

Hazırlanan köfte ceviz ebatından biraz daha büyük bir parça halinde alınıp yuvalama yapılır. Pürüzlüğü giderilen köftenin ortasına parmak ucuyla bir delik açılarak genişletilir. İnce bir yapıya ve büyüklüğe getirilen köftenin içerisine aldığı kadar iç harcı koyulur. Çok az su ile köftenin uç kısmı kapatılarak oval hale getirilir. Maraş usulü içli köftelerin tamamı bu şekilde işleme tabi tutulur. Öte yandan 1 litre kaynatılan su içerisine hazırlanan içli köfteler yavaşça konulur. Ortalama yirmi dakika haşlandıktan sonra köfteler süzülerek çıkarılır. Son olarak maraş usulü içli köfte tereyağında kızartılarak sıcak bir şekilde servis yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }