İrmikli İçli Köfte: İçli köfte irmikli yapıldığı gibi bazı bölgelerde patatesli olarak yapılmaktadır. Yapımı kolay olmayan yorucu ancak önemli misafirlere ikram edilebilecek değerli, lezzetli, güzel bir yemek çeşididir. İrmikli içli köfteler kızartılarak veya kaynamış suda haşlanır, üzerine tereyağı dökülerek yenir. İrmikli içli köfteler lokantalarda ve özel yemek davetlerinde yapılan değerli yemeklerimizdendir.
İrmikli İçli Köfte Hamur İçi Malzemesi
3 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı irmik
3 adet yumurta
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kara biber
2 tatlı kaşığı pul biber
Islatmak için 1 bardak sıcak su
Yoğururken kullanılacak olan 1 su bardağı ılık su
İç Harcı Malzemesi
500 gram kıyma,
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
2 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
İrmikli içli köfteleri kızartmak için 2 su bardağı sıvı yağ
İrmikli İçli Köfte Hamur Nasıl Yapılır?
İrmik, bulgur, geniş yayvan kabın içerisine konur ve üzerlerine sıcak su ilave edilir. Daha sonra bulgur ve irmiğin şişmesi beklenir. Hazırlanan malzeme üzerine yumurta, salça, baharat, tuz ve tereyağı eklenerek malzemeler iyice karışana kadar yoğurulur. Yoğurma işlemi sürerken arada ılık su eklenerek malzemelerin sıkışması, kıvama gelmesi sağlanır. Yoğurma tamamlanıp tam kıvamına geldiğine karar verildiğinde dinlenmeye bırakılır. İrmikli içli köfte içi malzemesinin soğanları soyulup doğranır. Tava içerisine konan sıvıyağ ile doğranmış soğanlar kavrulur. Daha sora kıyma ilave edilerek kavrulur, içerisine tuz, baharat ve salçaları konarak kavrulurken karıştırılır. Kavrulma işlemi tereyağı da konarak tamamlanır ve ocaktan alınır. Temizlenip hazırlanan maydanoz ince şekilde doğranır ve ilave edilir. Dinlendirilen hamur ele sığacak kadar alınır avuç içinde yuvarlanır, işaret parmağı ile içi oyulur ve hazırlanan köfte iç içerisine konarak köfte şeklinde kapatılır. Hazırlanan tüm malzemeler bitene kadar köfteler yapılır. Yapımı biten köfteler kızgın yağda kızartılarak servis yapılır.