{ "title": "İçli Köfte Hamuru", "image": "https://www.kofteler.gen.tr/images/Icli-Kofte-Hamuru-37929.jpg", "date": "21.01.2024 11:49:31", "author": "Songül topal", "article": [ { "article": "
İçli köfte hamuru, İnsanlar genel olarak bilinen, damakları tatlandıran çok lezzetli köfte yapmak için ilk önce hamurunu çok özenle hazırlanması gerekir. Tadı ve lezzeti içli köftenin oluşumunun temeli hamurundan gelmektedir. Eğer hamurun istenen kıvamda hazırlanmamış ise içli köfteler parçalanır ve güzel olmaz bu yüzden hamurun çok iyi yoğurulup dinlenmesi gerekir. İçli köfte yapmak oldukça hem zor hem de kolay bir işlem olup çok dikkatli olunması gereklidir. İçli köfte hamuru istenilen gibi güzel olmuş ise istenilen kıvamda köfteleri yapmak mümkündür.

İçli köfte hamurunun malzemeleri
İçli köftenin hamurunun yapılması

İçli köftenin hamurunu hazırlamak için önce ana malzeme olan ince köftelik bulgurdan oluşur. Bulgur iyice yoğurulup hamur haline gelene kadar yoğrulur ve köfte şeklini alana kadar ve yumuşak bir kıvama gelmesini sağlamak gerekirken; aynı zamanda hamurun birbirini tutmasını özen gösterilmelidir. İçli köftenin hamurunun dış malzemesi olan bulguru tutacak olan iç malzemeler yağsız dana kıyması veya haşlanmış patates ve yumurta akı koyularak bunların​ bu haricinde un da dahil edilmektedir.

İçli köfte dış hamurun, bulgurunun içine kıyma koyulursa çok daha lezzetli olurken; kıyma kesinlikle yağsız olmasına dikkat edilir. Aynı çiğ köftede kullanılan yağsız kıyma gibi olmalıdır. Yağsız olmasının sebebi içli köfteyi pişirirken dağılmaması yağlı olursa haşlarken işli köftenin dağılmasına ve eriyerek parçalanmasına sebep olurken; içli köfteleri ister yağda kızartarak ya da suda haşlayarak yapılan köfteler her türlü yağlı kıymayla yapıldığında parçalanır ve dağılma olur.

İçli köfte hamurunu hazırlamak, için bütün malzemeler hazırladıktan sonra köftelik bulgurun üzerine sıcak su ile ıslatılarak veya dökülerek kabarması veya yumuşaması beklenmelidir. Bir başka yöntem ise içli köfte hamurunun bulgurunu bilek gücüyle yoğurur ve yumuşatırken; köftelik bulguru yoğurma esnasında kolaylaştırmak için biraz sıcak suyla yoğurulur ve sonra içine tuz karabiber yağsız kıyma ve unu koyularak arzuya göre biber veya domates salçası koyarak yoğurmaya başlanırken; içerisine yaklaşık 1 çay bardağı irmik koyarak elinizle yoğrularak kıvam alması sağlanır. İçli köftenin hamurunun içine koyduğunuz un az geldiğini düşünürseniz biraz daha ilave edilir. Un daima hamurun toparlanmasında yardımcı ve hamurun kıvamını çok yumuşak veya çamur gibi olmasını sağlamaktadır.

İçli köfte hamuru, bu aşamadan sonra hamuru daha fazla bekletmeden köftelere şekil verilirken; elinizle hamurdan kopararak yumurta veya ceviz büyüklüğünde parçalayarak yuvarlama işlemi yapılması halinde hamuru elle destekleyerek ortasını çukur açılarak aynı dolma yapar gibi kabağı ve patlıcan oyması gibi ince olması gerekirken; güzel bir içli köfte hazırlamak dış hamurunun ince açılması ile belli olur. İçli köfte hamurun içine soğuk olan iç harcını koyarak köfte şeklini vererek köfteler hazırlanır. Hazırlanan içli köfteleri bir tepsinin içine dizerek pişme aşamasında ister yağda kızartarak istenilirse isteğe göre suda haşlayarak misafirlere lezzetli bir içli köfte servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }