Hamur köftesi, mutfaklarda kolaylıkla hazırlanabilecek lezzetli bir köfte yemeğidir. Daha önce hiç yemek deneyimi olmayanların, öğrencilerin bile kolaylıkla hazırlayabileceği hamur köftesi tek başına ana yemek olarak hazırlanabileceği gibi suyu biraz fazla tutulursa çorba olarak da tüketilebilir. Tüketim şekli tamamen tercihe göredir. Besleyici ve doyurucu özelliği yüksek olan hamur köftesi okul dönüşü çocuklar için hazırlanabilecek mükemmel bir alternatiftir.
Hamur köftesi için gerekli malzemeler
1 su bardağı köftelik bulgur
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tane orta boy kuru soğan
Nane, tuz, reyhan
Aldığı kadar un
1 su bardağı sıcak su
Sosu için
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
3 diş sarımsak
2 tane yumurta
Tuz
Hamur köftesi nasıl yapılır?
Hamur köftesi için hazırlanan bulgur yıkandıktan sonra süzülerek çukur bir kâseye alınır ve üzerine sıcak su ilave edilerek en az 45 dakika demlenir. Demlenme süresi tamamlanan bulgurun üzerine, kuru soğanın kabukları soyulup rendelenir. Nane, tuz ve kuru reyhan eklenip karıştırılır. Tekrar üzerine un yavaş yavaş ilave edilerek yoğrulmaya başlanır. Hamur kıvamı aldıktan ve malzemeler birbirini tuttuktan sonra hazır hale gelen köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparılıp avuç içinde yuvarlanır. Yuvarlanan köfteler un serpilmiş tepsiye sıralanır.
Çukur bir tencerenin içine yeteri kadar su ilave edilip kaynatılır. Kaynayan suya tuz ve yuvarlanan köfteler atılır. Köfteler yumuşayıncaya kadar haşlanır. Sos tavasına tereyağı alınıp eritilir. Eriyen yağa yumurtalar kırılır ve katı şekilde pişirilir. Domates salçası ilave edilerek kavrulur. Hazırlanan yumurtalı sos köftelerin bulunduğu tencereye eklenip karıştırılır. Bir iki dakika ocakta bekletildikten sonra ocaktan alınır. Tercihe göre sarımsak ilave edilebilir.