{ "title": "Etsiz Çiğ Köfte Tarifi", "image": "https://www.kofteler.gen.tr/images/Etsiz-Cig-Kofte-Tarifi-32333.jpg", "date": "19.01.2024 15:36:13", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Etsiz Çiğ Köfte Tarifi, Tadına doyum olmaz çiğ köfte, adını çiğ etten almaktadır. Özellikle Adana, Urfa ve Mardin bölgelerinde yöresel lezzetler olarak yerini alan etsiz çiğ köfte tarifi, Osmanlı Türk Mutfağında yerini almaktadır. Etsiz çiğ köfte tarifinde, önemli olan ufak püf noktalarıdır. Bu püf noktalarını yakalamak ve tutturmak, etli çiğ köftenin yerini aratmayacaktır. Etsiz çiğ köfte tarifini tam kıvamını tutturmak için malzemelerin ölçüsü kadar yoğurma işlemi de oldukça etkilidir. Atalardan ve dedelerden bize miras olarak kalan çiğ köfte kıvamı, ceviz büyüklüğünde bir parça çiğ köftenin tavana atıldığında düşmemesidir. Tabi birçok titiz ev hanımı bu yöntemi pek kullanmak istemeyeceklerdir. Bunun için en doğru kıvam ceviz büyüklüğünde bir parça etsiz çiğ köftenin elle sıkılarak şekil alması, dağılmaması ve parmak izinin çıkması ile ortaya çıkmaktadır.

Etsiz çiğ köfte de en önemli püf noktası, harcı doğru ayarlayıp, bulgurun çiğ et gibi birbirine yapışmasını sağlamaktır. Bunun için bulgurun ne sulu kalmaması ne de kuru kalmaması çok önemlidir. Bulgur sulu kaldığında biraz daha bulgur ekleyebilirsiniz. Ayrıca kuru kalan bulguru da hafif ılık su ekleyerek yumuşatabilirsiniz. Etsiz çiğ köfte tarifinde bir diğer nokta ise çiğ köftenin yoğrulması ve harcın tamamen birbiri ile harmanlanmasıdır. Etsiz çiğ köfteye fazla acı katmış olduğunu hissederseniz, bir yemek kaşığı yoğurt ile çiğ köftede bulunan fazla acının azalmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca kuru soğanı fazla kuru soğanı fazla kullanmak, etsiz çiğ köfte tadını değiştirebilir.

Etsiz Çiğ Köfte Tarifi Malzemeleri
Etsiz Çiğ Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

Öncelikle bulguru ıslatmak için, kapaklı olan bir saklama kabına bulguru dökün ve üzerine ılık su gezdirin. Su sıcak olursa bulgur lapa olur. Su soğuk olursa bulgur yoğurma işleminde kıvama gelmez. Bu nedenle ıslatma suyunun ılık olması oldukça önemlidir. Daha sonra kapağını kapatarak dinlenmeye bırakın. Yarım saat kadar bulgur dinlenirken siz diğer bir yandan maydanozu ve yeşil soğanı ince ince doğrayın. Daha sonra kuru soğanların kabuklarını soyduktan sonra rondo içine atın. İçine sarımsakları da atıp rondo da çekebilirsiniz. İyice ezilmesine ve soğanların kaybolmasına özen gösterin. Yoksa yoğurma işleminde kötü bir görüntüye neden olabilir.

Etsiz çiğ köfte tarifinde, bir diğer önemli nokta baharatlardır. Baharatların tadı çiğ köfteye lezzet verecektir. Bu nedenle herkesin göz kararı farklıdır. Cevizleri de rondadan geçirip iri iri kırdıktan sonra bütün malzemeler hafif yumuşayan ıslatılmış bulgurun içine eklenir. Böylelikle yoğurma işlemine başlanır. Yoğururken ara ara sıvı zeytinyağı ve nar ekşisi eklemek çiğ köftenin daha çabuk kıvam almasını sağlar. Bu nedenle en sonra zeytinyağını ve nar ekşisini ekleyin. Dilersiniz salçanın miktarını azaltıp, nar ekşisinin miktarını arttırabilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }