{ "title": "Balaban Köfte", "image": "https://www.kofteler.gen.tr/images/Balaban-Kofte-88959.jpg", "date": "19.01.2024 18:17:12", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Balaban Köfte, Eskişehir'e gidenler mutlaka balaban köfteyi tadar ve tarif defterine ekler. Eskişehir'de balaban köfte yapan o kadar çok yer vardır ki adeta yeme içme konusunda Eskişehir'in simgesi haline gelen balaban köfte gerçekten de övüldüğü kadar güzel bir köfte. Aslında sadece köfte olarak düşünüldüğünde çok farklı ya da ekstrem bir özelliği yok. Ama köftenin et suyu ile ıslatılarak sunum yapılması asıl lezzeti veren şey. Normal İskender kebaptan tek farkı salçalı sosun et suyu ile hazırlanmış olması. Bu sos ile yumuşayan pideler köfteye farklılık katıyor. Evde de kolayca yapabileceğiniz balaban köfte özellikle çocukların beğenisini alacak olan bir tarif. Ama hatırlatmadan geçmemekte fayda var aslında balaban köfte orijinal tarifte ütü ile pişiriliyor. Yani köfteler ızgara üzerinde iken üst taraftan da ütü ile pişmesi sağlanıyor. Her ne kadar ilginç olsa da yiyenler bilirler ki köftenin asıl lezzeti buradan gelmektedir.

Balaban köfte için gereken malzemeler
Balaban köfte nasıl yapılır?

Dana kıyma, ıslatılmış ve sıkılmış ekmek içi, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiber yoğurularak yuvarlak köfteler hazırlanır ve pişirmeden önce buzdolabında 1 saat kadar dinlendirilir. Tabi ki asıl tarifte olduğu gibi ütü kullanamayacağınıza göre köfteleri ızgara üzerinde pişirin.

Servis tabağına küp şeklinde doğranmış pideleri yayın.

Sosu hazırlamak için bir sos tavasına 1 kaşık sıvı yağ ve domates salçasını koyarak salçanın kokusu çıkana kadar kavurun. Kavrulmuş olan salçayı yarım su bardağı et suyu ile açın. Kısık ateşte sıcak şekilde beklemeye alın. Bu arada kalan 2 bardak et suyunu da ısıtın fakat kaynar olmasın.

Başka bir sos kabında ise tereyağını kızdırın. Köpürünce altını kapatın. Ama köftelerin üzerine dökmeden önce tekrar köpürene kadar ısıtın ki sıcak olsun.

Servis tabağındaki pidelerin üzerine ıslanacak şekilde önce et suyundan sonra da salça sosundan dökün. En üste ızgara yapılmış balaban köfte koyun. Yanına 1-2 kaşık yoğurt koyduktan sonra üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirerek sıcak şekilde servis yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }