{ "title": "Aya Köftesi", "image": "https://www.kofteler.gen.tr/images/Aya-Koftesi-27371.jpg", "date": "21.01.2024 00:46:12", "author": "Tuğçenur Bayram", "article": [ { "article": "Aya köftesi, uzun yıllardan beri adından sıkça söz ettiren yöresel lezzetlerimizden sadece bir tanesidir. Şanlıurfa yöresine ait bu lezzet, özel günlerde, aile toplantılarında, turist ağırlamalarında sofralarda baş köşede yerini almaktadır. Acı yemek konusunda ilk sıralarda yer alan Urfa, aya köftesinde de acı kullanmaktan vazgeçmemiştir. Toplumumuzun yoğun et kültürü de düşünülünce kabullenilmesi ve yaygınlaşması kaçınılmaz olan bir yemektir. Aya köftesinde et olarak iyi dövülmüş dana eti kullanılmaktadır. Bu sayede sindirimi de kolay olur.

Aya köftesi için gerekli malzemeler
Aya Köftesi Nasıl Yapılır?

Köfteyi yoğurma aşamasında rahat hareket edebileceğiniz bir küvet veya tepsi içine bulgur konulur. Şişmesi için üzerine bulgurları ıslatacak kadar sıcak su eklenir ve on dakika kadar ağzı kapalı bekletilir. Şişen bulgur birkaç dakika yoğrulduktan sonra üzerine et, tuz, karabiber, isot ve kullanılacaksa tarçın eklenir ve yoğrulmaya devam edilir. Tıpkı çiğ köfte gibi yapılan yoğurma işleminin ardında soyulan orta boy soğan tüm bir şekilde yoğurma kabına alınır ve yoğurarak parçalanması sağlanır. Un eklenir ve ara ara el suyla ıslatılarak yoğurma işlemine devam edilir. Köfte hamuru şekil alabilecek kıvama geldiğinde yani yoğurmaya başladıktan ortalama yarım saat sonra köftelere şekil vermeye başlanabilir. Hamurdan iri ceviz taneleri büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır ve iki avuç içi ile karşılıklı bastırılarak köftenin yassı bir daire şeklini alması sağlanır. Bütün hamur bu işlemden geçirildikten sonra, köfteler kızan yağın içerisine atılır. Köftelerin tamamı orta ateşte kızardıktan sonra servis tabağına çıkarılır ve yanına istenilen garnitürler konularak servis edilir.

Aya köftesi, sıcak servis edilebileceği gibi; sıcak yemeklerle beraber soğuk da servis edilebilir. İçecek olarak genellikle ayran tercih edilmektedir.
" } ] }