Köfte

Köfte gerek Türk mutfağının gerekse dünya mutfak kültürünün zevkle tüketilen önemli yemeklerinden birisidir. Kısaca söylemek gerekirse, kıymanın değişik şekil ve usullerde hazırlanıp kızartılmış halidir ve yaklaşık 300 civarına yakın pek çok çeşidi olduğu bilinmektedir. Köftenin anavatanı ve ilk çıkış yeri olarak, Orta Asya ve Mezopotamya bölgesi olduğu kabul edilmekle birlikte, yapılan araştırmalara göre birçok yazıt ve kitabede, ezik et anlamına gelen kuffette kelimesinden söz edilmektedir.
Dünya mutfak literatüründe oldukça önemli bir yere sahip olan köftenin, dünya geneline bu coğrafyadan yayıldığı kabul edilmektedir. Bunun en önemli kanıtı olarak ta, birçok dilde köfte kelimesini ifade edecek bir karşılığının bulunmaması ve sadece et topu anlamına gelen 'meat balls' olarak söz etmesidir.

Ülkemizde köftenin tarihçesi


Ülkemiz mutfak kültüründe köftenin tanımı ile ilgili yazılmış ilk eserlerden birisi 15. Yüzyıl Osmanlı coğrafyasında Ahmed Cavid Bey tarafından yazılan Tercüme-i Kenzü'l-İştiha adlı eseridir ve bu eserde köfte kelimesi, kûfte şeklinde ifade edilmiştir. Köftenin kelime olarak tanımı ise dövülmüş, ezilmiş anlamını taşısa da köfte kelimesi dilimize Farsça kûfte sözcüğüyle girmiş gerek yörelerimize göre söyleme tarzı gerekse yılların değişimi içerisinde bu günkü köfte kelimesi halini almıştır. Köfte 19. Yüzyıl civarlarında kıyma makinesinin günlük hayatımıza girmesine kadar ki geçen dönemlerde et köfteleri için kullanılan gereçler genel olarak et ya iki bıçakla bıçak arası zırhla kıyılır veya tokmakla dövülmek sureti ile hazırlanırdı.
Köfte yapımında kullanılan malzeme, hazırlama ve pişirme şekline göre isimlendirildiği gibi, köfte pişirmede kullanılan aletin ya da kabın ismine göre de isimlendirilmiş köfte çeşitleri vardır.

Ülkemizde mutfağından köfte çeşitleri


Köfte Türk mutfağının en sevilen et yemeklerindendir. Kıymanın değişik malzemeler ve şekillerde kızartılması ile yapılır. Ülkemizde yaklaşık olarak 291 çeşit köfte olduğu sanılmaktadır. Doğru yöntemler kullanılması halinde köfte yapımı oldukça kolay olan bir yemek türüdür. Köfteyi yoğururken ellerinize bulaşmaması ve kolay yoğurulması için öncelikli olarak eller ıslatılarak köfte yoğurmaya işlemine başlanır. Her yörede kullanılan malzeme ve hazırlama yöntemine göre isimler verilmiştir. Ülkemizde en çok bilinen ve sevilerek tüketilen köfte çeşitlerinin başlıcaları şunlardır. Adana köfte, Akçaabat köftesi, Akhisar köfte, Bandırma köfte, Bolu Mengen köfte, Bolu cızbız köfte, çiğ köfte, dalyan Köfte, diyar köfte, ekşili köfte, içli köfte, İskenderun köfte, İzmir köfte, kadınbudu köfte, odun köfte, Piraziz köftesi, saray köfte, satır köfte, Sultanahmet köftesi, sulu köfte, misket köfte, şiş köfte, Tekirdağ köftesi, terbiyeli köfte, Tire köfte.

Lezzetli bir köfte hazırlamanın incelikleri


Köfte hazırlamak dünyanın en kolay yemeği gibi görünse de yapması ayrı bir incelik ve bir o kadar da maharet isteyen bir iştir. Kullanacağınız et ve baharatların tam kıvamında ayarını tutturabilmek için tecrübe ve emek gerekir. Leziz bir köfte hazırlamanın püf noktaları nelerdir kısaca bahsedelim.
  • Lezzetli bir köfte hazırlamaya başlamadan önce mutlaka köfte hazırlamakta kullanacağınız etinizi iyi seçmeniz gerekir, bu işin en güzel yolu herhangi bir market yerine, devamlı alışveriş yaptığınız ve güvendiğiniz kasabınızdan etinizi hazırlatmak olacaktır. Köfte yapımında kullanacağınız etinizi döş etinden az yağlı olanını seçin ve kasabınıza eti iki sefer çekmesini söyleyin.
  • Bir kilogram et için yaklaşık 200 gram kadar, kesimlik hayvanların arka kısımlarında kavram bölgesi denilen bölgede bulunan ve kavram yağı denilen yağdan isteyin ve bu yağı da iki defa çektirin. Daha sonra bu aldığınız et ve yağınızı iyice yoğurarak, bir süreliğine buzdolabında dinlenmeye bırakın.
  • Soğanları çok minik doğramaya özen gösterin ve buzdolabında dinlendirin. Doğramış olduğunuz soğanları bir gün buzdolabında dinlemeye bırakırsanız yapacağınız köfte daha güzel olacaktır. Köfte hazırlamakta soğanın sadece kendisi gerekeceği için, doğramış olduğunuz soğanların suyunu sıkın. Köfte hazırlamakta kullanılan ve elinizin altında her an hazır bulunması gereken köfte baharatı, kimyon, karabiber, kekik ve dilerseniz toz kişniş, galeta ununu.
  • Köfte hazırlarken fazla yumurta kullanmayın zira yumurta biraz zaman geçince köftenizin kokusunu ağırlaştırır.
  • Köfte için hazırladığınız baharatları etin üzerine eklediğinizde köfte harcını en az on dakika iyice yoğurun, buzdolabında on dakika kadar bekletip tekrar on dakika daha yoğurun ve köfteyi hemen pişirmeyin, en az 2-3 saat kadar bekletin.
  • Eğer köfteyi ızgara veya mangalda yapmayacaksanız varsa mutlaka döküm tava kullanın ama mutlaka ağır ateşte pişirmeye özen gösterin.
Köfte hazırlarken acele etmeden baharatına ve inceliklerine dikkat etmeniz halinde lezzetli bir köfte hazırlamamanız için hiçbir sebep yoktur.

Afiyet olsun.
21.01.2024 11:27:24
Köfte ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Köfte Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Köfte"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Adıyaman Etsiz Çiğ Köfte Tarifi

Adıyaman Etsiz Çiğ Köfte Tarifi, çiğ köfte herkes tarafından sevilen bir lezzettir. Adıyaman yöresine ait olan çiğ köfte tüm yurtta sevilerek yenilen bir lez...
Devamını Oku

Patates Köftesi Oktay Usta

Patates Köftesi Oktay Usta, yapılışı hem pratik hem de lezzetli bir köfte tarifidir. Tüm ailenizin büyük bir iştahla yiyebileceği çok özel bir yemek çeş...
Devamını Oku

Oktay Usta İçli Köfte Tarifi

Oktay Usta İçli Köfte Tarifi, Geleneksel Türk Mutfağının olmazsa olmazı olan içli köfte, doğu kültürünün yöresel lezzetleri arasında birinci sırada yerini ko...
Devamını Oku

Çiğ Köfte Baharatı

Çiğ köfte baharatı, geleneksel olarak farklı farklı muhafaza edilen baharatların köfte yapım aşamasında birleştirildiği gibi kullanıma hazır olarak harmanlan...
Devamını Oku

İrmikli İçli Köfte

İrmikli İçli Köfte: İçli köfte irmikli yapıldığı gibi bazı bölgelerde patatesli olarak yapılmaktadır. Yapımı kolay olmayan yorucu ancak önemli misafirle...
Devamını Oku

Cevizli Köfte

Cevizli köfte, Ceviz içerikli yapılan bu köfte tadına bakanları kendine hayran bırakan bir lezzettedir. Kısa zamanda birçok kişinin vazgeçilmezleri arasında ...
Devamını Oku

Salçalı Sulu Köfte

Salçalı Sulu Köfte, Sofralarda göz dolduran tadına doyum olmaz salçalı sulu köfte ana malzemesi kıyma olarak yanında tercihe göre pirinç ya da bulgurla yapıl...
Devamını Oku

Bulgurlu Kıymalı Sulu Köfte

Bulgurlu kıymalı sulu köfte; en klasik Türk mutfağı lezzetlerinden bir tanesidir. Sulu köfte hem bulgur hem de pirinçle yapılabilir. Ancak bulgur daha sağlık...
Devamını Oku

Muş Köftesi

Muş köftesi; Muş yöresine ait bir çeşit içli köftedir. Köftenin yapımında köftelik bulgur ve dana eti ana malzeme olarak kullanılır. Her yöreye ait içli...
Devamını Oku

Köfte Harcı

Köfte harcı; annelerimiz evde kendileri yaparlar ve tadına doyum olmazlardı. Şu anda her yerde hazır köfte harçları var alıp katıyorlar. Zamanınız olmadığı z...
Devamını Oku

Yalancı Köfte

Yalancı köfte: özellikle yaz aylarında hem ferah hem de hafif bir yemek olarak bilinmektedir. Birçok kişi tarafından sevilen yalancı köfte vücuda faydalı ola...
Devamını Oku

Çiğ Köfte Sosu

Çiğ köfte sosu; Çiğ köfte tek başına yenilebileceği gibi sos ile de tüketilebilir. Damak zevkine göre farklı soslar hazırlanarak çiğ köfte ile sunumu yapılab...
Devamını Oku

Maraş Usulü İçli Köfte

Maraş Usulü İçli Köfte, Damaklarda eşsiz bir lezzet bırakan tek başına doyurucu bir yemek türüdür. Görünümüyle iştah açıcı özelliğe sahip bu köfte Kahraman M...
Devamını Oku

Fırında Kuru Köfte

Fırında kuru köfte, kuru köfte herkesin zevkle yediği yemeklerin başında gelir. Özellikle çocuklar bayılır. Fırında kuru köfte ise köftenizin protein ba...
Devamını Oku

Oktay Usta Sulu Köfte

Oktay Usta Sulu Köfte: Sulu köfte herkes tarafından bilinen yapılışında yöresel küçük değişiklikler olsa da genelde sevilen yemek çeşitlerimizdendir. Bi...
Devamını Oku

Ardanın Mutfağı Mercimek Köftesi

Ardanın Mutfağı Mercimekli Köftesi; Mercimekten yapılan ekşili harika ve yaralı bir köfte çeşitlerindendir. Özellikle bayanların arkadaş oturmalarında tercih...
Devamını Oku

1 Köfte Kaç Kalori?

1 Köfte Kaç Kalori; Köfte kıyma ile yapılan oldukça sevilen bir yemektir. Türkiye'de sık tercih edilen bir yemektir. Hemen hemen her yörenin farklı tarz...
Devamını Oku

Fırında Salçalı Köfte

Fırında salçalı köfte: Fırında pişirilen bu yemek birçok kişinin sevdiği ve tadından vazgeçemediği yemek çeşitlerinin başında gelmektedir. Özel günlerde yapı...
Devamını Oku

Sivas Köftesi

Sivas köftesi: en ünlü köfte çeşitlerinden biridir. Birçok kişinin vazgeçilmezleri arasında yer alan Sivas köfte lezzeti ve görselliği ile iştah kabartan doy...
Devamını Oku

Bebekler İçin Sulu Köfte

Bebekler için sulu köfte, Bebeklerin çok severek yendiği yemeklerden biridir. Sulu köfte 8. Aydan itibaren bebeklere verilebilir. Besin değeri oldukça yüksek...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Adıyaman Etsiz Çiğ Köfte Tarifi
Patates Köftesi Oktay Usta
Oktay Usta İçli Köfte Tarifi
Çiğ Köfte Baharatı
İrmikli İçli Köfte
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024